Stressoren binnen je relatie



Onderzoeken hebben aangetoond dat de volgende stressoren een relatie onder druk kunnen zetten. Soms in die mate dat het gevoel overheerst dat je er alleen voor staat. Dat is een zeer beklemmend gevoel en jaagt de stress en onrust aan.


In sommige gevallen werkt het omgekeerd en treedt er een depressie op en verval je in een apathische houding. Je doet niets en geeft de regie uit handen. Beide zijn geen leuke vooruitzichten. Dus kom in actie en communiceer.



Geld


Nummer 1 van de stressoren in een relatie is de factor geld. Financiële problemen binnen een relatie kunnen behoorlijke consequenties hebben.


Het kan hierbij gaan om een tekort aan geld door te hoge financiële verplichtingen aan te gaan, of door middel van een te vlot uitgavenpatroon.


Ontslagen worden kan betekenen dat je niet meer aan je financiële verplichtingen kunt voldoen en dat is een stressor

met een hoog gehalte en heeft vaak een vicieus karakter.


Zorg dat je altijd een goed zicht hebt over je inkomsten en uitgaven. Leg buffers aan voor het geval de inkomsten sterk dalen. Verantwoord voor jezelf de uitgaven die je doet.


Kinderen


Kinderen zijn na het geld de grootste stressor binnen de relaties. Vaak wordt de verzorging/opvoeding voor een groot deel als een taak van de vrouw gezien.


Als de vrouw een baan heeft betekent dit een stressvol bestaan. Regelen, plannen en anticiperen. Wanneer al die last enkel op haar schouders rust is stress daar een gevolg van.


Verdeel de huishoudelijke en opvoedingstaken naar redelijke draagkracht tussen de beide partners. Communiceer daarover en wees duidelijk in hoe je het ervaart. Zoek beide naar oplossingen en toon begrip.


(Schoon-)ouders


Relatiestress kan ontstaan wanneer (schoon)ouders te dominant aanwezig zijn. Zij (on)bewust een stempel op de relatie drukken door bijvoorbeeld hun opinie steeds ongevraagd kenbaar te maken.


Probeer samen met je partner een weg in de relatie met de (schoon)ouders te vinden. Compromissen zijn daarbij nodig, evenals het kunnen inleven. Stel samen je grenzen vast en maak ze duidelijk kenbaar voor je (schoon)ouders.


Werk


Deze stressor is vaak het makkelijkste op te lossen. Als je duidelijk aangeeft wat het werk met je doet, en je partner laat zien hoe dat zich uit in je gedrag thuis, dan is het totaalplaatje al zichtbaar.


Dan kun je stappen ondernemen om daar verandering in aan te brengen. Je partner kan daarbij als steun, animator en coach fungeren. Op die wijze reduceer je de werkstress en creëer je mogelijkheden.


Het huishouden


Wanneer de huishoudelijke taken niet op een redelijke wijze zijn verdeeld, dan kan dat voor veel irritaties, spanningen en vooral stress leiden. Vaak is de vrouw overbelast door de combinatie van werk en huishouden. Niet altijd is dit aan de partner te wijten.


Er zijn mensen die overal controle over willen houden en dat gaat nou eenmaal niet. Zij leggen niet alleen zichzelf een grote druk op, maar ook de directe omgeving lijdt daaronder.


Je gezondheid lijdt eronder


Een relatieconflict kan je gezondheid ondermijnen. Door de spanningen kan je immuunsysteem minder gaan functioneren.


Allerlei kwaaltjes beginnen nu merkbaar te worden.

Er treedt onrust op en de vicieuze cirkel neemt een aanvang. Spanningshoofdpijnen, darmkrampen/obstipatie en griepverschijnselen zijn symptomen van stress en spanningen.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: